luni, 30 martie 2009

M-am saturat ...

>

... de Ziare si Televiziuni.
Cele romanesti, evident.
Tabloidizarea acestora este totala.
In Romania nu se face presa de opinie si investigatie. Primeaza cea de scandal, sa moara si capra vecinului, hai sa-i dau la "gioale".

Scenariul (daca o fi vreunul, insa cred in teoria conspiratiei, in perseverenta fie ea si rea-voita), decurge cam asa: se lanseaza un subiect. De regula ceva nou. Cele reluate nu mai fac audienta. "Deontologul" de serviciu, chipurile respectand "Codul" cere si parerea celui in cauza, adica a viitorului "damnat". Apare versiunea. "Deontologul" ziarist o citeste, editorul (bagatorul ala de seama, seful lui de redactie) isi da cu presupul ca nu-i de ajuns: cifrele sunt mici, expresiile prea corecte, ideile prea decente, argumentele de netagaduit.

Ce e de facut ?! ... Stim !! Aplicam solutia de succes: inflorim, brodam, tesem pe margine subiectului. Cifrele se umfla sau dezumfla (dupa caz, sa dea cat mai rau), alambicam expresiile sa apra "substratul" atat de necesar pentru crearea echivocului, cerem parerea unui "comentator" pe marginea subiectului (atotstiitorul acela care nu a publicat nimic la viata lui, dar de bine), folosim niste toping de "pe surse, ce pot fi divulgate".

Hai sa recitim. Perfect ! Nici ca se putea mai bine ! Acesta ESTE un SUBIECT !

Pana aici nimic special. Se poate zice: "Ei si ? Asa este peste tot. Uscaturi au si aia civilizati, nu numai noi". Gravitatea nu apare de aici. De aici porneste. "Subiectul" se stinge asa, in varianta celui ce o publica. Nu exista un drept la replica, nu exista decenta acceptarii unei pareri neutre. Subiectul este gol si prost. Noroiul a fost aruncat, pietonii au fost stropiti, "nu e vina noastra ca era o balta langa trotuar".
Maine avem nevoie de alt subiect. Ceva TARE. Ceva BETON. Ceva sa VANDA.

Am fost prea corect. I-am tabloidizat pe toti. Nu merita asa ceva.
Am sa mai cobor putin nivelul. Am sa zic doar "presa de spoiala".

P.S. Am inceput operatiune de stergere a tag-urilor din "Bookmarks Toolbar".

Un comentariu:

  1. Am fost de curand la o conferinta a Ziarului Financiar, fata de care aveam foarte mare respect... pana in acel moment. Am avut "onoarea" de a participa live la ceea ce descrii tu a fi "cosmetizarea" unui subiect decent intr-unul vandabil. Doamna HR Manager BCR, Andreea Voinea, explica in termeni mai ales de HR cauzele crizei, expunand tema intr-o poveste Ieri, Azi, Maine. Si incepe stimabila sa expuna (avea si tot dreptul, fiind unul dintre putinii specialisti pe piata, mai ales in domeniul restructurarii). Domnu'redactor sef a inceput sa cashte, caci vezi tu... nu se vinde vorbaria. Asa ca intreaba daca la BCR cresc salariile. Ea raspunde:"Sigur, am avut cresteri salariale pentru unii angajati, pana la 10%". Cand se face debrief-ul, domnu amabil de la ZF spune: ... si BCR creste salariile angajatilor cu 10%!. Stirea a aparut seara la ProTv si la alte Tv-uri la fel de stimabile.

    :)

    RăspundețiȘtergere