luni, 6 aprilie 2009

Google vs. Norc

>

Aparent acelasi lucru intr-un cuvant: lumea.
Lumea civilizata si cunoscuta, nu va ganditi la nu stiu ce "safari" sau "expeditie polara". Pentru alea uitati-va la National Geografic, Discovery si poate putin Animal Planet.

In principiu e simplu. Orice utilizator de net poate accesa unul din cele doua rivale, desi e cam pretentios sa ridicam Norc-ul la rangul Google-ului. Desi la o analiza atenta, se va observa ca abordarile sunt diferite, si nu se calca pe picioare intre ele.


Google View (sau Google Maps) ofera o harti destul de detaliate, puncte de reper, diferentierea cailor de acces, puncte de interes turistic, etc. Se poate spune ca nu difera mult de Google Earth. Ceea ce il face deosebit este optiunea ca in anumite orase (si nu va ganditi acum la Chitila sau Lehliu, si nici macar Bucuresti, inca) sa accesati webcam-uri pentru a viziona imagini in timp real. Interesant si atragator.

Norc la o prima vedere pare primitiv. Harta minuscula (dar cu posibilitate de marire la nivelul desktop), culori nu prea inspirat alese, iar despre informatii turistice, de larg interes ... sa nu mai vorbim. Cred ca sunt subiecta TABU in "redactie". Ceea ce-l face foarte util, mai ales pentru calatorii pasionati este cu totul altceva: pre-memorarea in detaliu a diferitor locuri de vizitat. Cum ? Simplu ! Prin utilizarea unei camere 3D - rotative, acesibila printr-o simpla joaca a cursorului pe ecran. Puncte de acces pe fiecare strada la distanta de cativa metri unul de altul, vedere la 360 grade, sus-jos. E de incercat. De ce mi-a placut ? Versiunea despre care vorbesc se adreseaza oraselor din Romania (in extindere permanenta) si vizualizarea locurilor prin care am mai fost candva, sau ne dorim sa ajungem. Interesant.

Un comentariu: